Emeljem a fizetést, vagy ne emeljem? Ez itt a kérdés.

Emeljem a fizetést, vagy ne emeljem? Ez itt a kérdés.

Mindegy, hogy a vállalkozásnak egy vagy akár több alkalmazottja is van, mivel szinte biztos hogy eljön az a nap, amikor az egyik dolgozó fizetésemelést fog kérni. Talán ez az egyik legnagyobb félelme a munkáltatónak, de a dolgozót is megviselheti a fizetésemelés kérésének “terhe”. Igen! Ez részére is teher. Szeretne többet keresni, és sok esetben nem azért mert luxus termékeket akar venni, csak egyszerűen jobban szeretne élni. Szóval a kérdés gondolatokban való megfogalmazása, és a tényleges megemlítés között akár hetek, rosszabb esetben hónapok is eltelhetnek. A dolgozó eközben frusztrálttá válhat, ami által romolhat a munkamorál. Jellemző viszont az, hogy ebben az esetben nem a lelki demotiváció látszódik meg (Lásd előző cikkünket), hanem egyfajta őrlődés tapasztalható. Őrlődik hiszen szeretne valamit kérni a munkaadójától, de sok esetben nem is tudja hogy kezdjen neki.

Az igazán tapasztalt vezetők, munkaadók ilyenkor már látják, hogy ez bizony hamarosan ki fog bukni az adott dolgozóból, de sok esetben nem mennek a dolgok elé, nem kezdeményeznek ez ügyben beszélgetést. Kivárnak, hátha “elül a vihar”. Ennél már csak az a rosszabb, ha ígérgetésbe kezd a munkaadó. “Jövőre biztos meg tudjuk oldani”, vagy “Most nem megy, de pár hónap múlva tuti összejön az emelés”. Az ígérgetés végtelenül rossz megoldás. Ezt semmikép nem tanácsoljuk.

Mi lenne a helyes megoldás?

Amennyiben érezni lehet a dolgozón, hogy jelenlegi fizetésével elégedetlen, nekünk mint Munkaadóknak magunkban kell eldönteni hogy szeretnénk, vagy nem szeretnénk emelni a jelenlegi fizetésén. Nem olyan bonyolult mint hangzik, viszont fontos figyelni egy pár pontra a döntés előtt:

  • A dolgozó többet teljesít mint ahogy azt munkaköre megkívánja?
  • A dolgozó szokott túlórázni?
  • A jövőben vannak olyan terveink (mint munkaadó) ahol az Ő képességeit hasznosítani tudjuk?
  • Hogyan viszonyul ügyfeleinkhez, vásárlóinkhoz?

Ezekhez hasonló kérdésekkel kell megindokolni az igent, vagy a Nemet egyaránt. Elsőként a munkaadóban kell letisztulnia. Ha nemleges, akkor sem szabad megijedni. Jobb ha elmondjuk őszintén a dolgozónak, mint hogy ígérgetésbe, vagy ködösítésbe kezdünk. Ilyenkor fontos, hogy el kell mondani azt is ami szerint értékeltük Őt, és azt is amiben neki fejlődnie kell. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk el a dologról, figyeljük a dolgozót, és kb fél vagy egy év múlva térjünk vissza rá, magunktól.

Ha viszont a fenti kérdésekben igen lett a válasz akkor ezzel az “örömhírrel” keressük fel a dolgozót, és adjunk neki magunktól fizetésemelést.

Valójában mindkét esetben az a lényeg, hogy ha látjuk, érezzük a dolgozóban ezt az őrlődést, akkor ne sunnyogjunk el, menjünk a dolgok elé, hiszen ez több szempontból is megéri számunkra. Még akkor is ha nemleges választ adunk.

A dolgozó nem őrli magát tovább, ezáltal jobban tud koncentrálni a munkájára. A munkaadónak sem kell bujkálnia tovább a kellemetlen kérdés elől. S, ami a legfontosabb, hogy a munkavállaló érezni fogja, hogy figyel rá a “Boss”.

Csak nyílt őszinteség hozhat elegendő bizalmat.

A fentiekből is jól látszik, hogy a munkavállaló, és a munkaadó akkor tud sikeresen együttműködni akár több évig is, ha mindketten figyelnek az elvárásokra, és egymás viselkedésére is. Magyarországon, sajnos a fenti őszinteség nincs nagyon elterjedve, de ha Ön munkaadó, akkor érdemes ezt az utat követni, ha valóban sikeres üzletet, vállalkozást szeretne vezetni.

Amennyiben tetszett ezen rövid cikk, bátran ossza meg. Várjuk az Ön hozzászólását is a témához, akár a Facebook oldalunkon is.

1 hozzászólás


A gluténérzékenység, mint átok, vagy áldás? Lehet átok, hiszen annyi mindenre oda kell figyelnünk étkezésünk során, és nem mindegy, hogy mit eszünk, de lehet áldás is, mert sokkal egészségesebben étkezünk a nem gluténmentesen étkező társainktól. A gluténmentes diétára kényszerülők sokszor egy rossz betegségként fogják fel, hogy ők bizony mennyi mindent nem ehetnek, de a receptgyűjteményünkben megmutatjuk, hogy márpedig semmiről sem kell lemondanunk, csak kicsit másképp, más alapanyagokból kell elkészíteni. A gluténmentes diétát komolyan kell venni, és szigorúan be is kell tartani. Egy-egy diétahiba is a gluténérzékenység tüneteinek azonnali megjelenését produkálhatja. Az ételek elkészítése során nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a felhasznált alapanyagok gluténmentesek legyenek.

Ha van egy jó receptje, küldje el nekünk a hello@csilka.hu e-mail címre, és mi közzétesszük az oldalon, ezáltal másokat is segítve a gluténmentes sütés-főzés világában!