A gluténérzékenységről röviden

A gluténérzékenységről röviden

A gluténérzékenységről röviden

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amely a mai orvostudomány szerint sajnos nem gyógyítható. Több kutatóintézetben, laboratóriumban keresik az ellenszerét, de ez idáig sajnos nem sikerült rábukkanniuk. Jelenleg egyetlen hatásos megoldás van a tünetmentességre, az pedig a gluténmentes diéta szigorú betartása. Na de mik is a tünetei? A puffadás, az emésztőszervi panaszok, de a hasmenés és székrekedés, ritkán a test bármely részén megjelenő hólyagocskák, kiütések is árulkodó jelei lehetnek. Gyermekeknél a súlygyarapodás elmaradása is figyelmeztethet bennünket. A gluténérzékenységet a kalászos gabonafélékben található glutén egyik fehérjéje, a gliadin váltja ki. Ezek a gabonák a búza, az árpa,és a rozs. Tehát ezeket nem fogyaszthatjuk, illetve azokat sem, amelyben valamilyen formában is jelen vannak. A gluténérzékenyeknek ezeket az élelmiszereket kerülniük kell, mert fogyasztásuk során a vékonybél sérülhet, és a bélnyálkahártya károsodásához, a bélbolyhok eltűnéséhez vezethet. Csökken a nyálkahártya felülete, ezért a vitaminok, ásványi anyagok és a tápanyag felszívódása sem tud megfelelően végbemenni, és akár hiánybetegségek is kialakulhatnak.

Természetesen van egy nemzetközileg elfogadott jelzés, amelyet feltüntetnek a gluténmentes ételeken, alapanyagokon, hogy egyértelműen meg tudjuk állapítani a megfelelőségét számunkra. Amennyiben egy karikában áthúzott búzakalászt találunk a csomagoláson, akkor az a termék számunkra biztonsággal fogyasztható!

 

További hasznos információért nézz szét oldalunkon! Keress az üzletek, éttermek szállások között! Ha van kedvenc helyed, ahol figyelmes a kiszolgálás és elégedett vagy a gluténmentes ételekkel, oszd meg velünk, hogy mások is felfedezhessék!

Ha egy igazi konyhatündér veszett el benned, és vannak bevált receptjeid, azokat is megoszthatod a csilka.hu-ra látogatókkal, biztosan hálásak lesznek érte!

A gluténérzékenység, mint átok, vagy áldás? Lehet átok, hiszen annyi mindenre oda kell figyelnünk étkezésünk során, és nem mindegy, hogy mit eszünk, de lehet áldás is, mert sokkal egészségesebben étkezünk a nem gluténmentesen étkező társainktól. A gluténmentes diétára kényszerülők sokszor egy rossz betegségként fogják fel, hogy ők bizony mennyi mindent nem ehetnek, de a receptgyűjteményünkben megmutatjuk, hogy márpedig semmiről sem kell lemondanunk, csak kicsit másképp, más alapanyagokból kell elkészíteni. A gluténmentes diétát komolyan kell venni, és szigorúan be is kell tartani. Egy-egy diétahiba is a gluténérzékenység tüneteinek azonnali megjelenését produkálhatja. Az ételek elkészítése során nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a felhasznált alapanyagok gluténmentesek legyenek.

Ha van egy jó receptje, küldje el nekünk a hello@csilka.hu e-mail címre, és mi közzétesszük az oldalon, ezáltal másokat is segítve a gluténmentes sütés-főzés világában!